Különleges műszaki megoldással keresztezi az Etyektől Bicskén keresztül Tarjánba tartó kerékpárút az M1-es autópályát.

A szakemberek átsajtolásos eljárással alagutat építenek a sztráda töltése alatt az autóforgalom korlátozása nélkül, amelyen biztonságosan haladhat a biciklis forgalom. A munka legérdekesebb szakasza a múlt héten kezdődött. Ennek apropójából ügynökségünk sajtóeseményt szervezett a helyszínre, melyen számos országos és helyi médium képviseltette magát.

Az Etyeken és környékén tavaly ősszel elrajtolt, közel négymilliárd forintos beruházás-sorozat részeként többek között egy kerékpárút is épül. Az Etyektől Bicske és Csabdi érintésével Tarjánig tartó szakasz Bicske közelében keresztezi az M1-es autópályát. A gyorsforgalmi úton szintbeli kereszteződés természetesen elképzelhetetlen, ezért a tervezők egy nem hagyományos megoldást választottak: ún. átsajtolásos eljárással alagutat építenek a sztráda töltésén keresztül. A teljes kerékpárút várhatóan nyár végéig készül el.

A jövő tervei kapcsán Tessely Zoltán, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: „Szeretnénk megteremteni a biztonságos kerékpáros összeköttetést Etyekről északon Esztergommal, délen pedig Ercsivel. Ezzel létrejönne a Dunát követő Eurovelo 6 nemzetközi bicikliút fővárost kikerülő szakasza, bekapcsolva a Pannónia Szívét, Fejér megye északi részét a nemzetközi kerékpáros turizmus legfőbb csatornájába.”

Fotó: MTI, Máthé Zoltán

 




Kapcsolodó hírek