Számos vállalat, illetve önkormányzat után most ügynökségünk is csatlakozott a tavaly március 8-án indított Amnesty International országos kezdeményezéséhez, mely a nemek közötti bérszakadékra igyekszik felhívni a figyelmet és közelebb kerülni annak megszüntetéséhez.

Az Egy Lépéssel Közelebb kampány úgy próbál küzdeni a nemek szerinti béradatok egymáshoz közelítéséért, valamint átláthatóvá tételéért, hogy arra ösztönzi a kezdeményezés iránt elkötelezettségüket kinyilvánító csatlakozókat, hozzák nyilvánosságra a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbségeket. Ugyanis a nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 11 és 18 százalék között mozog, ám ha a nők által végzett láthatatlan munkát is beleszámoljuk (gyermeknevelés, háztartás vezetése stb.), a bérkülönbség még jelentősebb, így az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sok esetben egyáltalán nem valósul meg. Sajnos Magyarországon a fizetés körüli titkolózások miatt a legtöbben nem is sejtik, ha többet vagy kevesebbet keresnek egy bizonyos pozícióban, mint ellenkező nemű kollégájuk.

Az Amnesty International Magyarország következő lépésként egy olyan jogszabály-módosítást tűzött ki fő céljául, mely kötelezné a munkáltatókat, hogy egy mindenki számára elérhető központi honlapon hozzák nyilvánosságra a férfiak és nők közötti bérmegoszlásra vonatkozó adataikat – ezáltal lehetővé válna azok kereshetősége, összehasonlíthatósága.

Ügynökségünknél jelenleg magasabb a női dolgozók aránya, mint a férfiaké: nélkülük ugyanúgy elképzelhetetlen lenne a vállalat működése és üzleti sikereinek elérése, mint férfi munkavállalók nélkül. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy ügyféligazgatóink között több a nő, mint a férfi. 2020-ban 25 fő volt a statisztikai létszámunk, melyből 11 férfi és 14 nő.

A FERLING Kft.-nél kapott eredmény a versenyszektorban átlagosnak mondható.

#EgyLépésselKözelebb