Munkáltatók és munkavállalók egyaránt megoszthatták gondolataikat A „női Foglalkoztatás bővítése pécsett” workshopon.

A „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00082 számú pályázati projekt elemeként október 15-én, a Civil Közösségek Házában megrendezett workshopunk célja az volt, hogy a munkáltatók és munkavállalók megoszthassák egymással a tapasztalataikat és közös nézőpontot alakíthassanak ki. Az esemény végén ajánlást is megfogalmaztak a résztvevők.

A projekt első szakmai eseménye a női foglalkoztatás bővítését célzó workshop volt, melyen Dr. Őri László alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd külön munkáltatói és munkavállalói kerekasztal-beszélgetés keretében foglalkoztak a női foglalkoztatás témájával. A szakmai előadások bemutatták a női foglalkoztatásban felmerülő főbb problémaköröket, az új foglalkoztatási formákat és a megye foglalkoztatási tendenciáinak alakulását is.

Ahogy a kerekasztal-beszélgetésekből kiderült, a KKV szektor biztosít megélhetést a munkavállalók 73%-ának, ám az atipikus foglalkoztatási formák nem elterjedtek. Ez nagyban megnehezíti a család és a munkahely elvárásainak összehangolását a nők számára, mely főként a szülést követően akadályozza a nők munkába való visszatérését. További probléma a vidéki és a budapesti munkáltatók bérezése közötti egyenlőtlenség – a szakképzett munkaerőt elszívják a régión kívüli multinacionális nagyvállalatok, mely a baranyai térségben működő kisebb cégek számára okoz kihívást.




Kapcsolodó hírek